Grote strand schoonmaak

Langs de Noordzeekust liggen er per honderd meter gemiddeld 450 stuks afval. Denk aan touwen en netten, plastic zakken, flessendoppen en sigarettenpeuken. Het gaat om zo'n 1,5 miljoen afval items over de gehele Nederlandse kust. Ongeveer de helft van al dit afval is afkomstig van scheepvaart en visserij, een derde van toerisme en de rest komt van onbekende bronnen.

Kortom tijd voor een grote schoonmaak. Vanaf 1 augustus gaat Stichting De Noordzee de héle Noordzeekust opruimen en het afval tellen, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. In 24 dagen loopt het team maar liefst 350 kilometer over het strand.

Stichting De Noordzee roept iedereen op om een handje te helpen tijdens de MyBeach Cleanup Challenge 2013.

Mijn strand

Het MyBeachconcept is ontstaan tijdens een prijsvraag voor het afvalprobleem op de stranden in 2010. Een Mybeach is een stuk strand modern en hip ingericht, waar de gemeente juist niet opruimt; bezoekers doen dat zelf. De eerste twee MyBeaches werden geopend op 8 juni 2011 in Noordwijk, bij paviljoen Take2 en Strand(t)huys Buitengewoon. Op dit moment zijn er 24 van dergelijke stranden verspreid over de Nederlandse kust in de gemeentes Cadzand, Oostkapelle, Ouddorp, Hoek van Holland, ’s Gravenzande, Kijkduin, Wassenaar, Noordwijk, Zandvoort, Velsen-Noord, Castricum, Texel en Ameland.