Niet-toegelaten biociden aangetroffen in de handel

Ongeveer 40% van de onderzochte biociden die worden verkocht in de groot- en detailhandel is niet toegelaten op de Nederlandse markt. Dat blijkt uit resultaten van een gezamenlijke controleactie naar biociden van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), de VROM-Inspectie (VI) en de waterschappen vorig jaar.

Het gaat vooral om producten voor persoonlijke hygiëne, aangroeiwerende middelen en insectenwerende middelen. Denk daarbij aan desinfecterende handgel, aangroeiwerende verf voor pleziervaart, en producten voor het op afstand houden van muggen, teken of vlooien.

In totaal hebben de inspectiediensten 408 producten beoordeeld bij 590 bedrijven: groothandels, bouwmarkten, tuincentra, supermarkten, drogisterijen, warenhuizen en hun leveranciers. 168 producten zijn beoordeeld als niet toegelaten. Er zijn 78 boetes opgelegd (soms voor meerdere producten), 29 schriftelijke waarschuwingen gegeven en 3 keer een last onder dwangsom aangekondigd.

Maatregelen zijn zo mogelijk bij de leveranciers genomen, zodat het verhandelen van niet-toegelaten middelen bij de bron kan worden aangepakt. Ook is de verkoop van niet-toegelaten producten in de hele keten gestaakt. In een aantal gevallen was een maatregel niet nodig, omdat oude leveringen al uit het handelskanaal waren gehaald. Overtredingen worden bestraft volgens de sanctiestrategie Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden die begin 2011 is vastgesteld. Boetes kunnen oplopen tot € 2000.

Bron: Vrom Inspectie