Zeereservaten noodzaak. zeepaarden in actie

Een tractor die het Nationale Park De Hoge Veluwe omploegt, dat is toch niet normaal? Toch is dat wat er dagelijks onder water gebeurt in officiële natuurgebieden in de Noordzee!

Daar mag overal worden gevist met schadelijke sleepnetten. Zoals hier op de Klaverbank, een gebied met een grote rijkdom aan zeeleven.

Deze maand zijn we op de Noordzee om de schoonheid en de vernietiging onder de zeespiegel te laten zien. We hebben gesprekken gevoerd met vissers om hen ervan te overtuigen dat zeereservaten óók in het belang zijn van de visserij. Helaas blijkt praten niet voldoende. Uiteindelijk moet de regering de zeenatuur beschermen en de Noordzee behoeden voor verder verval.

Omdat onze overheid het tot nu toe niet doet, hebben we de Klaverbank uitgeroepen tot zeereservaat. Om dit gebied te beschermen, plaatsen we vandaag zeepaardbeelden op stenen sokkels onder water. Als poortwachters van dit – door de overheid! - officieel ingestelde natuurgebied. Ze staan in een gebied waar van nature grote stenen voorkomen. Vissers en autoriteiten worden op de hoogte gesteld van de exacte locaties van de stenen, zodat iedereen weet dat ze daar niet moeten vissen.

Maar onze zeepaarden zijn niet genoeg. We roepen staatssecretaris Bleker op om zich nú hard te maken voor zeereservaten in Brussel, waar eens in de tien jaar het Europese visserijbeleid wordt hervormd. Alleen zo krijgt het zeeleven de kans zich te herstellen.

Instellen zeereservaten gaat veel te traag