Waaloevers Gelderse Poort schoon

Kinderen maken Waaloevers Gelderse Poort schoon. Ruim vierhonderd schoolkinderen uit de Gelderse Poort komen dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 april naar de uiterwaarden van de Waal om Staatsbosbeheer te helpen vuil op te ruimen. De kinderen komen van zeven basisscholen uit de omgeving.

Na de wintermaanden smelt het ijs in de Alpen wat uiteindelijk in het voorjaar voor hoogwater zorgt in de Waal. Het water verandert de uiterwaarden tijdelijk van een natuurgebied in een deel van de rivier: een spectaculair gezicht. Het hoogwater in het begin van dit jaar kan menigeen zich nog herinneren. Dit natuurlijke fenomeen heeft helaas ook een nadeel. Met het hoge water spoelt namelijk extra veel rommel aan in de uiterwaarden van de Gelderse Poort. Staatsbosbeheer organiseert daarom een grootscheepse schoonmaakactie met scholen uit de buurt.

Struinend door de natuur rapen de kinderen alles wat aangespoeld is op: van lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw, tot stoelen en schoenen aan toe. Vaak ontstaat er spontaan een wedstrijdje wie de meeste vuilniszakken heeft aan het einde van de ochtend of de middag. "Onze ervaring met het vuilruimen is zeer positief; de meeste kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast", zegt boswachter Sanne Beld. Er worden verschillende uiterwaarden aangepakt door de kinderen: de Bisonbaai, Millingerwaard, Bemmelsewaard, Klompenwaard en de Tolkamerdijk.

Staatsbosbeheer is blij met zoveel helpende handen die onze natuurgebieden weer mooi schoon maken. "Door met de kinderen naar buiten te gaan, hopen we dat ze de natuur in hun 'achtertuin' gaan waarderen", aldus de lokale boswachter. Wandelaars kunnen straks in ieder geval weer volop genieten van de natuur en de runderen en paarden die er lopen kunnen er weer veilig grazen.
Bron: staatsbosbeheer