Verbod op legbatterijkippen

GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout is verheugd dat de resolutie over het verbod op legbatterijkooien door het Europees Parlement is aangenomen. Deze resolutie kon rekenen op tegenstand uit lidstaten waar de scharrelkip nog geen gemeengoed is. Deze landen wilden uitstel van de richtlijn die per 1 januari 2012 legbatterij kooien verbiedt.

Eickhout: "Deze manier van het houden van kippen is niet meer van deze tijd: de kippen hebben in die kleine hokjes geen leven, voor de consument levert het voeding op van ongezonde kwaliteit. Kortom, stoppen met deze vorm van kippen houden."

Lidstaten hebben een implementatieperiode van tien jaar gehad en daarom mag er geen uitstel worden verleend aan kippenboeren die hun hokken nog niet hebben aangepast. Eickhout is dan ook verbaasd dat een amendement is aangenomen die lidstaten toestaat de kosten op zich te nemen.

"De Nederlandse kippenboeren hebben al wel hun hokken aangepast en het leidt tot oneerlijke concurrentie als andere landen opeens uitstel zouden krijgen om hun hokken aan te passen. Lidstaten als Polen wilden uitstel, maar zullen nu tegen boetes aanlopen als ze hun kippenhokken niet op tijd hebben aangepast. Het verbaasd mij dat we tegelijkertijd zouden gaan toestaan dat de boeren die zich nog niet hadden aangepast aan deze regeling nu financieel gecompenseerd worden."

Bron: groenlinks europa