Tuinvogeltelling 2013

De Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland, is een vogeltelling waaraan iedereen mee kan doen. Elk jaar, in het derde weekend van januari, tellen tienduizenden mensen door heel Nederland gedurende een half uur de vogels die ze zien in hun eigen tuin of op hun balkon.

Hoe werkt het?
De eerstvolgende landelijke Tuinvogeltelling zal plaatsvinden in 2013, op 19 en 20 januari. Het exacte moment waarop u wilt tellen, kunt u zelf bepalen. Zoek op één van deze dagen een plek bij het raam vanwaar u de hele tuin of het balkon op een comfortabele manier kunt overzien. Houd pen en papier (of onze handige scorelijst bij de hand en eventueel een vogelgids en verrekijker. Tel vervolgens gedurende een half uur de vogels die u in uw tuin ziet.

Kijk voor de telinstructies en het formulier via welke de resultaten online kunnen worden doorgegeven, op de site www.tuinvogeltelling.nl. U kunt op deze site ook terecht voor tips over hoe u de meest voorkomende tuinvogelsoorten het makkelijkst kun herkennen.

Zet in uw agenda: op 19 en 20 januari 2013: de Nationale Tuinvogeltelling!

Meer vogels zien?
Wist u dat mensen die tuinvogels voeren in 2012 gemiddeld 7 vogels meer zagen dan mensen die niet bijvoeren? Een paar voertips: merels en lijsters doet u een groot plezier met fruit en brood. Mussen, vinken en groenlingen zijn gek op strooizaad en zonnepitten. En wilt u de kans vergroten op een specht in uw tuin? Voer dan vet, spekzwoerd of pinda’s