VS bouwt windmolenpark voor oostkust

De Amerikaanse regering heeft gisteren ingestemd met de bouw van het eerste Amerikaanse windenergiepark op zee, een omstreden project aan de oostkust van de VS. De goedkeuring van het windpark geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de offshore windenergie-industrie in de VS, die op dit gebied ver achterloopt op Europa en China. In Cape Wind, zoals het windpark gaat heten, komen 130 windmolens te staan.

Het windpark voor de kust van Massachusetts wil vanaf 2012 windenergie opwekken om de 225.000 bewoners van het gebied te voorzien van elektriciteit. „Dit is het begin van een nieuwe koers voor de toekomst van onze natie”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar.

Maar het project oogst kritiek en is nauwelijks klaar om gebouwd te worden. Juridische hindernissen staan de bouw in de weg en tegenstanders willen uitstel van het project. Ook zijn de kosten van het project – geschat op 2 miljard dollar – volgens tegenstanders te hoog, zou lokaal toerisme afnemen en zou de luchtvaartveiligheid worden aangetast.
Lees het hele artikel: nrc.nl/economie/article2534839.ece/VS_bouwt_windmolenpark_voor_oostkust