Boek ‘Nachtvlinders belicht’ verschenen

woensdag, 06 maart 2013 23:59

Dynamisch, belangrijk, bedreigd - Nachtvlinders zijn prachtige insecten met een intrigerende leefwijze en een grote ecologische betekenis. Het gaat echter niet goed met de nachtvlinders in ons land.

Lees meer: Boek ‘Nachtvlinders belicht’ verschenen

   

Kringloop meststoffen wereldwijd steeds meer uit balans

donderdag, 30 juni 2011 15:43

Naar verwachting neemt in de komende vijftig jaar wereldwijd het overschot aan meststoffen sterk toe, niet alleen in de geïndustrialiseerde landen en Azië, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika.

Lees meer: Kringloop meststoffen wereldwijd steeds meer uit balans

   

Ecologische gevolgen olieramp nog onduidelijk

maandag, 13 juni 2011 09:12

Wie in een bootje op de Golf van Mexico vaart, zal weinig meer zien van de enorme olieramp die het gebied een jaar geleden trof. Onder het wateroppervlak en op de bodem van de zee lijkt zich een ecologische ramp af te spelen waarvan de proporties voorlopig niet duidelijk zullen zijn.

Lees meer: Ecologische gevolgen olieramp nog onduidelijk

   

Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld

zondag, 17 oktober 2010 08:27

We moeten massaal op Maleisisch dieet als we onze aarde willen redden. ‘We hebben de ecologische voetafdruk van de Belg jarenlang flink onderschat', zegt Sabien Leemans van de milieuorganisatie WWF bij de voorstelling van het achtste Living Planet Report.

Lees meer: Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld

   

Great Barrier Reef herstelt zich onverwacht snel

dinsdag, 17 augustus 2010 08:19

Wetenschappers zijn blij verrast door het snelle herstel van delen van het Great Barrier Reef in Australië. Dankzij een gelukkige samenloop van omstandigheden heeft het koraalrif zich in een jaar tijd hersteld van een ernstige verbleking uit 2006.

Lees meer: Great Barrier Reef herstelt zich onverwacht snel

   

Nieuwe diersoorten gevonden in diepzee

dinsdag, 01 december 2009 15:37

Onderzoekers hebben al meer dan 17.650 nieuwe diersoorten ontdekt in de diepzee. Dat maakte de Census of Marine Life, een internationaal onderzoeksproject dat tien jaar duurt en dat in oktober volgend jaar wordt afgesloten, zondag bekend.

Lees meer: Nieuwe diersoorten gevonden in diepzee

   

Zegenvissen in kribvakken

zondag, 29 november 2009 15:01

De laatste decennia is de visfauna van de Nederlandse rivieren uitgebreid met een aantal exoten die door menselijk toedoen een plaats in de Nederlandse visfauna hebben ingenomen. In tegenstelling tot eerder in Nederlandse rivieren aangetroffen vissoorten als blauwneus en Donaubrasem, breiden deze soorten zich wél explosief uit en komen plaatselijk in zeer hoge dichtheden voor.

Lees meer: Zegenvissen in kribvakken

   

Koudwaterkoralen vormen hotspot in diepzee

donderdag, 26 november 2009 13:18

Alle biodiversiteit op een stokje: koudwaterkoralen vormen hotspot in diepzee.
Koraalriffen in de Europese diepzee? Ja, naast de tropische tegenhangers zijn er ook koralen die in de noordelijke oceanen floreren.

Lees meer: Koudwaterkoralen vormen hotspot in diepzee

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL