Online advies aankoop auto spaart geld en milieu

Mensen beseffen niet hoeveel geld ze kunnen besparen door een kleinere auto te kopen. Een kleinere auto zorgt daarnaast voor vermindering van CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Om te bepalen welke auto voldoet aan het gebruik dat je ermee voor ogen hebt heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in samenwerking met de ANWB en Het Nieuwe Rijden een online 'Advies op maat' ontwikkeld.

Milieu Centraal adviseert in haar 'Advies op maat: auto kopen' een passend formaat auto. Aan de hand van vragen over vakantiegebruik, aantal kilometers, passagiers en bagage berekent de 'Advies op maat' de best passende autoklasse. Met het eindadvies kan de gebruiker gericht zoeken naar merken en modellen in een online autodatabase of een auto zoeken bij de autodealer die voldoet aan de geadviseerde kenmerken.

Bij een grotere auto horen meer brandstofkosten, hogere verzekeringspremies, meer wegenbelasting en veel meer uitstoot van het broeikasgas CO2 en luchtvervuiling. Af en toe een auto huren naast het bezit van een kleinere auto blijkt vaak voordeliger uit te pakken dan het hele jaar door in een grotere autoklasse rijden. Hoeveel voordeliger, hangt af van de grootte en de leeftijd van de auto die al voor de deur staat en hoe lang een huurauto nodig is. Vaak is het verschil 500 euro of meer per jaar.

Het advies gaat uit van auto's met energielabel A of B. De gebruiker kan kiezen voor drie leeftijdscategorie├źn: 0-3 jaar oud, 4-6 jaar oud of 7-9 jaar oud. Oudere occasions zijn niet meegenomen; deze zijn te vervuilend om mee te nemen in een advies over een milieuvriendelijke auto, aldus voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.