Veehouderij moet diervriendelijker en groener

De veehouderij in Nederland moet diervriendelijker en groener. De veehouderij in Nederland kan niet doorgaan op de ingeslagen weg, inclusief schaalvergrotingen. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport van oud-minister Hans Alders die de afgelopen maanden een maatschappelijke discussie over megastallen heeft geleid. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff roept staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) op om te stoppen met megastallen en de intensieve veehouderij diervriendelijk en groen te maken.

Volgens Grashoff bevestigt dit rapport dat Nederland niet door kan gaan met vieze en dieronvriendelijke landbouw.

“Er is de afgelopen tijd veel gesproken over de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij. Het is goed dat het rapport opnieuw bevestigt dat een grote meerderheid van de Nederlanders af wil van megastallen. De druk neemt steeds meer toe.“

Grashoff roept staatssecretaris Henk Bleker op om de intensieve veehouderij te hervormen.

“We kunnen niet zo langer doorgaan. Het rapport Alders laat zien dat Bleker de regie moet voeren om de veehouderij te verduurzamen en daarbij passen geen megastallen. Hervorming van de veehouderij in Nederland is hard nodig. We moeten echt groener en diervriendelijker gaan boeren in Nederland.”

GroenLinks kreeg dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie om de bouw van megastallen te stoppen. Rik Grashoff is nu bezig met een wetsvoorstel om het 'levenslang opsluiten' van dieren te verbieden. Dit voorstel geeft dieren het recht op vrije uitloop en zal eind dit jaar ingediend worden.
Bron: sp.nl