Feestelijke stemming bij start Brabantse Natuurpoorten

In een feestelijke stemming hebben vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, recreatieondernemers en natuurbeheersorganisaties vanmiddag de totstandkoming van dertig Natuurpoorten in Noord-Brabant gevierd. De nieuwe Stichting Brabantse Natuurpoorten gaat het stelsel van Natuurpoorten nu versterken en mogelijk verder uitbreiden.

Natuurpoorten zijn aantrekkelijke startpunten voor een fiets- of wandeltocht in de natuur. Met goede horeca, parkeergelegenheid en informatievoorziening. Ze zijn bedoeld om meer bezoekers naar de natuur te trekken en de Brabantse vrijetijdseconomie een impuls te geven. Natuurpoorten stimuleren recreatie op plekken waar dat kan en ontlasten tegelijkertijd de meer kwetsbare natuurgebieden

Stichting Natuurpoorten

De dertig Natuurpoorten zijn tot stand gekomen in opdracht en met financiële steun van de provincie Noord-Brabant. De provincie investeerde 1,3 miljoen euro in het project. Daarbij kwamen financiële bijdragen van (horeca-)ondernemers, natuurbeheerders en gemeenten.

Aanjager voor ontwikkelingen

‘Natuurpoorten geven niet alleen toegang tot mooie natuur, maar zullen ook een aanjager zijn van nieuwe economische ontwikkelingen. Ze zorgen voor nieuwe ondernemersinitiatieven, landschappelijke versterking, veiligere verkeerssituaties en meer samenwerking tussen partijen in het omliggende gebied’, aldus gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu).

Doorontwikkeling

De nieuwe stichting Brabantse Natuurpoorten gaat het netwerk van Natuurpoorten nu met eigen financiële middelen verder op de kaart zetten en vermarkten. De stichting werkt hierbij nauw samen met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. VisitBrabant zal de Natuurpoorten in de etalage zetten, zodat toeristen de poorten goed weten te vinden.