Duurzame lifestyle voor jongeren belangrijk

Om jongeren een stem te geven over duurzaam beleid wordt een jongerenvertegenwoordiger gezocht. 34% van de jongeren vindt een duurzame levensstijl belangrijk om na te streven. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Jongeren en duurzame lifestyle’ van NJR (Nationale Jeugdraad).

Om jongeren een stem te geven over het beleid rondom duurzame ontwikkeling wordt daarom een jongerenvertegenwoordiger gezocht. Deze zal de Nederlandse jongeren vertegenwoordigen bij onder andere de Verenigde Naties in New York.  

Bijna zeven op de tien jongeren (68%) denkt er soms tot altijd bij na dat afval gescheiden weggegooid kan worden. Een iets kleiner deel (61%) denkt erover om vanwege een beter milieu de fiets of het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto, motor of brommer. 56% van de jongeren is zich er bewust van dat je als vakantieganger rekening kunt houden met de natuur en cultuur van het vakantieland.
Bij het kopen van eten en kleding ligt de verdeling genuanceerder. Van de jongeren let 42% op een duurzaam keurmerk voor voedsel, en 40% van de jongeren valt het op dat sommige kledingmerken rekening met het milieu en arbeidsomstandigheden houden.
Opvallend is dat jongeren met niet-westerse ouders vaker rekening houden met het milieu en arbeidsomstandigheden dan autochtone jongeren. Dit is het geval bij toerisme en het kopen van eten en kleding. 

“Natuurlijk leeft duurzaamheid bij de een meer dan bij de ander, maar uit dit onderzoek blijkt dat jongeren het wel degelijk belangrijk vinden,” aldus Michaela Hogenboom, jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling. “Wat me echter opvalt, is dat veel keuzes die je kunt maken om duurzamer te leven, niet bekend zijn bij jongeren. Terwijl er zo veel mogelijkheden zijn die geen extra moeite kosten.”

Nieuwe jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling
Om de stem van jongeren te laten horen, begeleidt NJR diverse jongerenvertegenwoordigers. De bekendste is wel de jongerenvertegenwoordiger naar de VN, maar ook voor Europese Zaken, UNESCO en duurzame ontwikkeling zijn vertegenwoordigers actief. Op het moment is NJR op zoek naar een nieuwe jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling. Samen met Michaela vormt hij of zij de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Ze gaan op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren en bespreken deze met onder andere de ministers en zelfs de Verenigde Naties. Geïnteresseerden kunnen zich tot 31 januari aanmelden via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Meer informatie is te vinden op www.njr.nl/vacature.

Het onderzoek is gedaan op zes ROC-scholen, verspreid over Nederland. In totaal zijn 819 jongeren ondervraagd. Het merendeel (70%) van hen volgt een mbo opleiding. Van de jongeren is 64% autochtoon en heeft 31% één of twee ouders die in een niet-westers land geboren zijn.

NJR
NJR (voorheen de Nationale Jeugdraad) geeft jongeren de kans te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen, of dat nou in hun buurt of bij de VN in New York is. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.